De fleste har vel hørt om tofu, mest som punchline i en vits om hva veggiser spiser. Bønneost! Æsj! liksom. Faktum er at tofu smaker omtrent ingenting i seg selv, og kan manipuleres til flere forskjellige teksturer, så jeg kan nesten garantere at du kommer til å like tofu hvis det blir tilberedt etter din egen smak. Det kan være vanskelig å vite hvor man skal begynne når man har den bløte, hvite blokken foran seg for første gang, så her kommer en liten guide til hvordan man skal få den til å oppføre seg.
Først må du velge tofutype. Det er mange forskjellige merker med innad variasjon i tillegg til de "offisielle" typene. Det beste er å prøve seg litt frem og finne frem til den som passer for deg. Jeg vil anbefale deg å finne en velassortert asiatisk butikk for god, fersk og billig tofu. Hvis du ikke har god tilgang til disse kan det likevel finnes alternativer:
- Et merke som selges en del i store norske supermarkeder ala Smart Club og en del helsekoster er Taifun. Regn med rundt 30 kroner for ca 300 gram fast tofu. Jeg er lite begeistret for dette merket - som visstnok bruker japansk oppskrift - men hvis du har vært på kinarestaurant og liker den "svampaktige" teksturen tofu ofte har der vil du sikkert like denne.
- En del helsekoster fører også en ferdigmarinert variant fra samme produsent, regn med rundt 20-30 kroner for en blokk på 200 gram. Den kommer i et par forskjellige smaker og konsistensen kan minne om... eggepaifyll, egentlig. Plusset med denne er at den kan spises rett ut av pakka, eller stekes varm til middag uten videre forberedelser. Mange "ferske" vegetarianere uten videre tofuerfaring liker disse veldig godt, men jeg synes de er litt for dyre og at de smaker ekkelt kjøttaktig. Likevel verdt et kjøp for å demonstrere hvor lite truende tofu kan være.
- Mindre innvandrerbutikker som ikke har fersk tofu har ofte hermetisk tofu. Dette er gjerne ferdigstekte terninger som ligger i vann og i prinsippet kan de brukes rett ut av boksen. Jeg er ikke begeistret for disse i det hele tatt, men hvis du har latt deg friste bør du la dem ligge og trekke i tørkepapir en stund før du tilsetter dem i for eksempel wok eller suppe. Og vær forsiktig; de faller lett fra hverandre. Man kan også kjøpe hermetiske tofuterninger som ikke er stekt på forhånd, men de har jeg ikke prøvd.
OK, det var de litt mer bastardiserte typene tofu, la oss gå videre til den offisielle inndelingen.
Firm tofu
Det er denne du sannsynligvis kommer til å bruke mest av. Den passer i wok, som middagsskiver, tofurøre, tofuricotta, quiche etc. Den koster rundt 13 kr for 400 gram i asiatiske butikker, og med mindre du er storeter passer en halv blokk til en person pr måltid. Som regel selges den som en blokk pakket i vann. Dette vannet må tørkes ut før du kan bruke den, ellers vil den falle i hop. Pakk blokken inn i tørkepapir eller et kjøkkenhåndkle og legg noe tungt oppå. Ikke så tungt at tofuen moses, men den skal ligge under trykk. En kokebok eller tung hermetikkboks vil gjøre susen. Dette skal stå i minst 30 minutter, og det kan hende du må skifte papir/håndkle en gang underveis. Skjær opp blokken i mindre skiver hvis du er utålmodig, da går det fortere. Jeg har også sett en thailandsk type firm tofu som ikke trengtes å presses i det hele tatt, men den funket ikke til noe annet enn å skjæres i skiver og stekes. Vanlig, "våt" tofu er langt mer fleksibel.
Nå som den er passelig tørr kan du velge hva du vil gjøre med den. Et godt middagstips er marinert tofu. Du kan lage din egen marinade hvis du har en god oppskrift, eller bare bruke en ferdig type - husk å lese ingredienslisten for å se om den er vegetarisk. Jeg liker Santa Marias Kyllingmarinade (gul pose). Skjær den ferdigpressede tofublokken i ca 2 cm tykke skiver, legg dem i en lufttett container, hell marinaden over, sett på lokket og rist til det dekker. La den stå i en halvtimes tid, snu boksen, la den stå i en halvtime til. Da kan du enten steke skivene til brunede og sprø på hver side (noen minutter), eller bake dem i ovn på ca 200', 15 min på hver side. Server med for eksempel ris og salat, og hell gjerne resten av marinaden over som saus.
Et tips for å få tofuen mer "kjøttdeigaktig" er å fryse den etter at du har trukket den, og så tine den igjen. Da blir den kornete og grov, og kan for eksempel stekes med tacokrydder og mild salsa til tacofyll.
Silken tofu
Selges ofte i samme format som firm tofu, så vær litt obs. Regn med 13 kr for 3-400 gram i asiatiske butikker. Silken tofu er kanskje lettest å få tak i i norske supermarkeder da det veldistribuerte Blue Dragon-merket selger en dyr liten blokk med det. I min erfaring funker ikke silken-versjonen noe særlig i middag, men jeg vet at noen skjærer det i striper og frityrkoker dem. Den er derimot meget brukbar i desserter - smelter du sjokolade og mikser den sammen med tofuen i en blender og lar den stå i kjøleskapet noen timer har du sjokoladepudding lett som bare det, og i kaker kan silken tofu erstatte egg som bindemiddel. Den kan også brukes i pastasaus og tofurømme.
Som med så mye annet krever tofu litt øvelse før du får teken på det, men så anvendelig og potensielt smakfull som den er er det absolutt verdt det!
1 comment:
Vet ikke om du blogger lengre jeg, siden dette innlegget er hundre år gammelt, men i alle fall tester jeg tofu i dag bare på grunn av deg!:)
Post a Comment