Saturday, May 5, 2007

The Post Punk Kitchen

For en god del år tilbake leste jeg et intervju med Isa Chandra Moskovitz i en amerikansk undergrunnsblekke. Det var første gang jeg, en da entusiastisk kjøtteter, virkelig ble oppmerksom på veganisme. Moskovitz - en jødisk eks-narkoman og punker - sendte på den tiden et hjemmelaget matlagingsprogram fra leiligheten sin på lokal-TV i New York. Hun virket både klok og morsom, så jeg besøkte hjemmesiden hennes. Selv om jeg syntes oppskriftene så lekre ut virket de skremmende kompliserte. Hva søren var "nutritional yeast"? Hva i all verden kunne "tempeh" være? Soyamelk? Kan man melke en soyabønne?? Disse fancy liksom-ingrediensene finnes nok bare i New York, tenkte jeg. Men jeg fortsatte likevel å besøke siden fordi jeg likte innstillingen, humoren, og de lekre matbildene. Og etter hvert som jeg lærte mer om vegansaken, jo mer sympatisk ble jeg mot den, og etter hvert omfavnet jeg den helhjertet selv. Snipp, snapp, snute.

Isa Chandra Moskovitz (t.v.) og matlagingspartner Terry Hope Romero.
Nederst sjokolade-appelsin-muffins og grønnsaksushi.
.
I dag er programmet The Post Punk Kitchen et fenomen. Kokebøkene til Moskovitz, Vegan With a Vengance og Vegan Cupcakes Take Over the World, er blitt bestselgere innen sitt felt. En ny sesong av programmet blir snart sendt på amerikanske TV-skjermer, og hjemmesiden har fått et meget aktivt forum bestående av matglade veganere. I høst kommer Moskovitz' tredje bok, som har fått den ubegripelig kule tittelen Veganomicon.
.
Thumbprint Cookies fra Vegan With a Vengeance.
De er så gode!
.
Kort sagt vil jeg oppmuntre alle som liker spennende og deilig mat til å sjekke ut The PPK, enten de er omni, vegetarianere eller veganere. På forumet er man meget oppmerksomme på at alle skal føle seg velkomne (selv om bilder av biffmiddagen din neppe vil mottas med begeistring), og det å få nye impulser innen matlaging er jo aldri dumt. Mine favoritt-oppskrifter inkluderer en lett og luftig kikert-brokkoli-form, en nesten ubeskrivelig smakfull spinat-kikert-curry (hei, jeg liker kikerter), lekre gresskarmuffins og en hvitløksknasende pizza helt kledd i grønt.

Nyttige lenker:
The Post Punk Kitchen
The Post Punk Kitchen-episodene på Google Video
Vegan With a Vengeance på Amazon UK
Vegan Cupcakes Take Over The World på Amazon UK

No comments: