- 4 dl siktet speltmel
- 2,5 dl varmt vann
- 1/2 pakke tørrgjær
- 1/2 dl linfrø (valgfritt)*
- 1/2 ts salt
- 1 ss olje
- 2,5 dl hvetemel
- 1 ss store havreflak (valgfritt)
Forvarm ovn til 250'.
Visp sammen vann og gjær. Bland oppi speltmelet og rør til du får en løs, grøtaktig masse. Dekk og la hvile i 20 min.
Rør inn eventuelle linfrø. Rør inn salt, olje og ca halvparten av hvetemelet. Rør rundt til du ikke klarer det lenger, og kna deretter deigen i en ti minutters tid**. Ha i resten av melet litt av gangen mens du holder på.
Legg deigen i en ren bolle og spray den med olje. Dekk bollen og la deigen heve til doblet i størrelse, ca en time. Kna deigen til en leiv på melet bord i et par minutter, og ha den oppi en brødform. Trykk eventuelle havreflak oppå toppen. Ha i ovn og bak i 10 min, skru deretter varmen ned til 175' og bak i ytterligere 20 min. Stikk en skarp kniv i den, hvis kniven kommer ut ren er brødet ferdig, hvis ikke kan du la det stå i noen minutter til.
*Linfrø er en naturlig kilde til omega 3-fettsyrer - de sunne greiene folk tvinger ned tran for å få i seg.
**Husk å være forsiktig når du knar deig med speltmel, du bør ikke banke gørra ut av den sånn som du kan gjøre med f. eks. pizzadeig.
No comments:
Post a Comment