Sunday, April 22, 2007

Bjäst

Hvor får du tak i det: Enhver helsekost med respekt for seg selv.
Hvor mye koster det: Rundt 80 kroner for en pose på 160 gram, men den er drøy i bruk.
Hva kan du bruke den til: Enormt mye. I tofurøre og "oste"-saus, som topping på popcorn og pasta, i tofuricotta, som smakstilsetning i enhver rett som trenger en soupcon ostesmak.

Det svenskene kaller bjäst-flingor, engelskmennene kaller engevita, amerikanerne kaller nutritional yeast og bakstreverske nordmenn ikke har noe navn på er et meget smakfullt og sunt produkt. Her i Norge blir det først og fremst solgt som næringstilskudd, og man kan stusse på at det står på pakken at det ikke skal varmes opp. Jeg regnet med at dette bare var for at bjästen ikke skulle miste noen næringsverdi men skrev en e-post til produsenten for å få det bekreftet, og her er svaret de sendte meg:

Om Bjäst flingor upphettas minskar B-vitaminhalterna i flingorna. Förövrigt går det bra att värma flingorna om man vill åt den goda smaken.

Fritt frem for å bruke det i matlaging, med andre ord! Teknisk sett er bjäst inaktiv gjær. Den er rik på B-vitaminer og har en skarp, lett osteaktig smak. Smaken har også blitt sammenliknet med sprøstekt kyllingskinn. Som alt annet krever det noe øvelse å få ordentlig teken på - bruker man for mye blir smaken overveldende og litt kvalmende, bruker man for lite smaker man det ikke i det hele tatt. Bjäst kan være veldig splittende - folk har tendens til å enten elske det og putte det i alt mulig (kremt) eller synes det er ufyselig. Jeg tror sistnevnte gruppe forventer seg noe som smaker nøyaktig som ost, og det blir jo feil. Bjäst bør ikke behandles som noen direkte erstatning for ost, men som en unik og deilig smak som kan bidra mye til et variert og næringsrikt kosthold.

1 comment:

Unknown said...

Tusen takk for denne posten. Jeg er fra Canada og har lett overalt for "nutritional yeast" og visste ikke at det hadde et annet navn her... :)