Thursday, October 16, 2008

Open the bootle

Her er et bilde av meg denne uka:

OK, ikke helt. Det er selvfølgelig Bernard Black (aka den irske komikeren Dylan Moran) i den ypperlige komiserien Black Books. Engelsk komedie har alltid vært en av yndlingstingene mine. Red Dwarf, Absolutely Fabulous, Brass Eye, Monty Python, Extras, QI, Spaced... Det finnes selvfølgelig mye dårlig engelsk komedie også, men det virker som britene har en bedre hit/miss-ratio enn de fleste. Hvis du også er født tidlig på åtti-tallet kjenner du godt til det tannløse og familie-orienterte skrapet vi fikk servert av amerikansk komedie da vi var små TV-slaver. Selv de gode amerikanske seriene fra samme periode som Seinfeld og Married... With Children hadde "tak"på akkurat hva de kom unna med å vitse om TV. Og samtidig lagde Smith & Jones sketsjer om spedalske menn som falt i stykker og mannskapet på Red Dwarf kom over en robot-versjon av Norman Bates og begynte å føre sarkastiske samtaler med likene hans.

Men tilbake til Black Books! Selv i dag er det vanskelig å forestille seg at en amerikansk serie ville hatt med en kjederøykende, rødvinspimpende misantrop som Bernard. Rødvin er faktisk en av de drivende kreftene hans, man forestiller seg ikke at mannen hadde klart å stå opp uten en flaske rødt skvip som oppmuntring, og i en av seriens beste visuelle gags krever Bernard HVOR ER SAFTISEN MIN før hans ansatte/tjener Manny henter ut en rødvinsflaske av fryseren, Bernard slenger den mot veggen så glasset spruter og begynner å slikke på den frosne, flaskeformede vinen.

Som bringer meg til dagens poeng. Du har kanskje hørt at vin ikke er helt vegetarisk. Vel, ja og nei, men med litt innsats kan du fremdeles klare å leve som Bernard uten å få i deg eggehvite, svømmeblærer (isinglass) eller gelatin - alle forskjellige "klarningsagenter" som sørger for at vinen ikke ser grumsete og kjip ut. Først kan du lese denne meget gode artikkelen for å få et overblikk over hva slags animalske ingredienser som kan befinne seg i vin. Så kan du laste ned denne pdf-filen som lister opp en mengde trygge, vegetariske viner og evt søke i The Vegetarian Society sin produktdatabase om de har listet opp en vin du lurer på.

Og så kan du open the bootle.

3 comments:

Jen Treehugger said...

I LOVE that show - so funny. I haven't seen it in ages!

Elin said...

Jeni: My oven can cook anything. My oven can cook... bits of oven!

Mihl: Gjør det, særlig de første to sesongene anbefales på det aller, aller høyeste!

Jen Treehugger said...

Hee hee hee