Det kulinariske tidsskriftet Petit Propos Culinaires trykket for en stund siden opp Thomas Tryons oppskriftsamling A Bill of Fare fra 1691 (last ned artikkelen fra deres hjemmeside). Tryon var en virksom skribent og ga ut verker om hvordan man kunne leve best - mest harmonisk, mest riktig for Gud, mest oppbyggelig. Et vegetarisk kosthold var en viktig del av dette, og han skrev A Bill of Fare for å demonstrere hvor lett det var å leve på vegetarmat. Han nevner til og med en kamerat som høres ut som en blodekte veganer: "[...] eating neither Flesh, nor any of their Fruits, neither does he wear any Woollen Garments, but Linnen."
Oppskriftene - hvis man kan kalle dem det, de er mer måltidsbeskrivelser - er riktignok fulle av egg og melkeprodukter, og særlig apetittlige høres de ikke ut. Puritanske Tryon var nok tilhenger av "spis for å leve"-tankegangen. "[...] remember in what Spoon Meats soever you put butter, let noe Sugar come and where you put Sugar let no Butter be" formaner han. Jeg vet ikke jeg, selv hadde jeg nok trengt både smør og sukker for å få ned Bonniclabber; "a sort of Milk Meat [...] nothing else but Milk which has stood till it is sower, and become of a thick slippery substance", eller "One Egg broke into a Pint of Good Ale, and Brewed well together". ...synd tidenes første vegetarkokebokforfatter måtte være engelskmann.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment